De kracht van dankbaarheid

Niet het geluk maakt ons dankbaar, maar dankbaarheid maakt ons gelukkig 

Thich Nhat Hanh

Onlangs volgde ik een mindfulness training waarin ik weer werd herinnerd aan de oefening om dagelijks een paar dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Deze oefening vergeet ik vaak te doen, maar toch pak ik hem er geregeld weer bij. En het helpt mij ontzettend wanneer ik even niet zo lekker in mijn vel zit. Hoe werkt dit en wat is het effect van deze dagelijkse oefening?

Zien wat je wilt zien

Vorig jaar wilde ik heel graag een nieuwe rugtas kopen. Zo’n mooie bruine van echt leer. En opeens zag ik overal op straat tassen die hier op leken. Misschien heb je zelf ook wel een voorbeeld hiervan. Je wilt iets en spontaan zie je overal wat je zo graag zou willen.

Deze selectieve manier van waarneming is erg handig, omdat je onmogelijk alles kunt waarnemen wat er te zien, horen, proeven etc. is. We moeten wel selectief zijn in de dingen waar we onze aandacht op richten. Anders worden we overspoeld door een lawine van informatie.

Deze selectieve waarneming gebeurt ook wanneer je de oefening doet om dagelijks een paar dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Je richt je aandacht gedurende de dag op de positieve dingen waardoor je die ook meer gaat zien.

Nog meer redenen

Naast het trainen van je brein om meer positieve dingen waar te nemen, zijn er nog meer redenen waarom deze oefening je ontzettend veel goeds kan brengen.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar dankbaarheid, waaronder het onderzoek van Emmons & McCullough (2003). Uit hun onderzoek blijkt dat dankbaarheid zorgt voor een positief en optimistisch gevoel, beter omgaan met stress, een gevoel van verbondenheid, beter slapen en meer bereidheid om anderen te helpen. Het bleek ook dat het effectiever is om dagelijks iets op te schrijven, dan één keer per week.

De oefening

Probeer het zelf ook eens. Schrijf iedere avond minimaal drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Meer opschrijven kan natuurlijk ook. Je kunt dit puntsgewijs doen of in een verhaal, dat maakt niet uit. Ga ook na wat je op het moment voelde én hoe het voelt op het moment dat je het opschrijft. Geniet even lekker na!

Probeer naast dingen als het halen van een examen of krijgen van een cadeau, ook vooral te letten op kleine dingen. Een mooie zonsondergang, je kat die op je schoot ligt te genieten van jouw gekroel, een knuffel van een vriend of vriendin… Vooral als je je even niet lekker in je vel voelt zitten en het moeilijk is om dankbaar en gelukkig te zijn, kan het letten op deze kleine dingen enorm helpen.

Hoe vaker en hoe meer dagen je deze oefening doet, hoe minder gekunsteld het voelt. Ook wordt het gemakkelijker om de momenten waarvoor je dankbaar bent op te merken, waardoor je uiteindelijk op het moment zelf je al dankbaar kunt voelen. En dat voelt heerlijk! Doe deze oefening en geniet met volle teugen van de mooie momenten in je leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s