Tussen het oude en het nieuwe: welke vragen stel jij jezelf?

Je kunt op elke willekeurige dag beginnen met reflecteren op het verleden, met goede gewoonten beginnen en nieuwe doelen stellen, maar aan het eind van het jaar kan je gemakkelijker de balans opmaken en een nieuwe weg inslaan. Waarom dit zo werkt, leg ik uit aan de hand van het onderwerp ‘rituelen’. Ook geef ik een aantal vragen waarmee je het afgelopen jaar kunt afsluiten en het nieuwe jaar richting kunt geven.

Stilstaan om weer verder te kunnen

Rituelen zorgen ervoor dat we het continu doorgaan van de tijd even stop kunnen zetten, kunnen reflecteren op wat is geweest en met een nieuwe fase kunnen beginnen. Het vieren van Oud en Nieuw is zo’n ritueel waar je dit bij uitstek kunt doen.

“De tijd blijft onvermijdelijk doorgaan, maar dankzij zo’n menselijke afbakening wordt die behapbaar voor ons. Stilstaan bij zo’n moment voorkomt dat er opeens tien jaar is verstreken zonder dat we dat doorhadden. Nieuwjaar zorgt ervoor dat we ons realiseren dat er weer een periode voorbij is.”, zegt Paul van Tongeren in de Trouw. “Terugkijken en vooruitkijken horen bij elkaar. Door na te denken over wat voor soort jaar dit voor jou was, ervaar je het moment van de grens tussen wat geweest is en wat gaat komen.”.

Rituelen helpen ons om overgangen gemakkelijker te maken. Een ritueel zet de tijd even stil en laat je wennen aan het nieuwe dat komen gaat (zie onderzoek Vogs et al, 2013, en Psychologie Magazine). En omdat iedereen meedoet met Oud en Nieuw, voelen we ons ook verbonden met elkaar. Allemaal kijken we terug en willen we met goede voornemens en nieuwe doelen het komende jaar richting geven.  

Het oude

Door te reflecteren op het afgelopen jaar, kunnen we afscheid nemen van dit jaar en dit hoofdstuk afsluiten. De volgende vragen kunnen hierbij helpen*:

 1. In welke drie woorden kan ik dit jaar samenvatten?
 2. Waar ben ik dankbaar voor?
 3. Waar ben ik trots op?
 4. Wanneer was ik het meest gelukkig in afgelopen jaar?
 5. Wat maakte mij het meest ongelukkig afgelopen jaar?
 6. Wat heb ik dit jaar bereikt?
 7. Wat heb ik dit jaar niet bereikt, wat ik wel had willen bereiken? En wat heeft mij ervan weerhouden om mijn doelen te bereiken?
 8. Welke lastige uitdaging ben ik aangegaan in plaats van er voor weg te lopen?
 9. Van welke simpele pleziertjes heb ik in het afgelopen jaar heel erg genoten?
 10. Wat moet ik onder ogen zien, wat ik liever niet wil zien?
 11. Wat is de meest waardevolle les die ik dit jaar hebt geleerd?
 12. Wat was mijn beste beslissing die ik het afgelopen jaar heb genomen?
 13. Wat zou ik liever anders gedaan hebben?
 14. Van welke drie dingen heb ik het meeste energie gekregen?
 15. Welke drie dingen hebben mij het meeste energie gekost?
 16. Wat is het mooiste compliment dat ik heb gekregen dit jaar?

Gooi niet zomaar alle lessen van 2018 over boord, maar omarm de mooie en minder mooie dingen. Minder leuke dingen kunnen veel waarde in zich hebben. Wat mag jij leren of meenemen uit deze gebeurtenis? Waarin mag jij groeien? Of kan je deze vragen niet beantwoorden en roept het gewoonweg veel emoties op? Dat is ook goed. Voel dan vooral. Als je hier ruimte aan geeft, geeft het jou weer ruimte om op adem te komen.

Het nieuwe

Zodra je het jaar hebt afgerond, is er ruimte voor het nieuwe jaar. Ook nu kunnen vragen richting geven:

 1. Als je het nieuwe jaar een thema moest geven, wat zou het dan worden? Wat is de rode draad van alles wat je wil bereiken het komende jaar?
  ‘Een thema is veel meer een windrichting, de richting waarin je je zelf wilt ontwikkelen het komende jaar. Je kiest een positief thema voor het jaar, en de komende maanden zet je kleine en grotere stappen om vooruit te komen binnen dit thema.’, aldus Jelle Hermus van Sochicken.
 2. Welke doelen wil je jezelf stellen aan de hand van dit thema? Als je jezelf meerdere doelen stelt die te maken hebben met je thema, is de kans dat je faalt aanzienlijk kleiner en kan je het eerder zien als een groeiproces met verschillende stappen. Dagelijks kan je jezelf (kleine) stellen, zoals het dagelijks mediteren of wandelen. Je kunt hier een ritueel van maken, zodat het makkelijker vol te houden is.
  Maar ook kan je een doel stellen waar je langer de tijd voor nodig hebt. Lees hiervoor eens dit of dit artikel van Psychologie Magazine over het stellen en halen van doelen.

* bron: 1, 2, 3, 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s