Hoogsensitief of niet? Deze testen zijn er + doe de test!

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een karaktereigenschap die ongeveer twintig procent van de mensen heeft. Zodra je je herkent in de kenmerken, is er vaak de behoefte aan duidelijkheid. Ben ik hoogsensitief of niet? Een manier om hier achter te komen is om een test te doen. In dit blog bespreek ik vier testen.

De test van Elaine Aron

Onderzoeker Elaine Aron introduceerde in 1996 de term ‘hoogsensitief persoon’. Zij onderzocht wat hoogsensitiviteit inhoudt en ontwikkelde een vragenlijst met 27 vragen (in de Nederlandstalige test zijn het 23 vragen). Bij 14 vragen met ‘ja’ als antwoord, ben je zeer waarschijnlijk hoogsensitief.

Er is veel kritiek op deze vragenlijst. Zo stelt Elke van Hoof vast dat de meeste vragen ingaan op de lastkant van hoogsensitiviteit, zoals het snel overweldigd zijn door dingen als fel licht, sterke geuren of luide sirenes en het niet prettig vinden als er veel om je heen gebeurt. Door deze lastkant vooral te bevragen, komt hoogsensitiviteit gemakkelijk in een negatief daglicht te staan, terwijl dit juist een mooi karaktereigenschap is die een hoop voordelen heeft. Hier komt bij dat wanneer je met jouw hoogsensitiviteit hebt leren omgaan je volgens deze test niet hoogsensitief bent. Andere kritische opmerkingen over deze test, worden door Elke van Hoof in haar boek ‘Hoogsensitief’ besproken.

De test van Elaine Aron is een mooi begin, maar kent veel ruimte voor verbetering. Daarom zijn verschillende coaches en websites andere testen gaan ontwikkelen, die op deze test gebaseerd zijn.

De test van Psychologie Magazine

Deze vragenlijst bestaat uit 20 vragen, die voor ongeveer de helft bestaat uit vragen die ingaan op de lasten. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Ik heb last van spanning als er veel van me wordt gevraagd’ en ‘Onverwachte gebeurtenissen overspoelen me met emoties’. In deze zin lijkt de test op die van Elaine Aron, maar is het aantal lastvragen lager en kan je in plaats van ‘ja’of ‘nee’ nu in een schaal van vijf punten aangeven in welke mate de stelling op jou van toepassing is. Een hele verbetering wat mij betreft, omdat het hierdoor een veel nauwkeurigere test is. En hoewel het aantal vragen minder is dan het origineel, bevragen ze wel de kenmerken van hoogsensitiviteit. Je krijgt in deze test dus een aardig beeld van jouw sensitiviteit.

De test van Femke de Grijs

Ervaringsdeskundige en coach Femke de Grijs heeft op haar website ook een test staan, die door haar zelf ontwikkeld is. In 27 korte vragen kan je ontdekken of je hoogsensitief bent of niet. In deze test komen veel kenmerken van hoogsensitiviteit naar voren, die op een positieve manier worden bevraagd. Voorbeelden hiervan zijn ‘Je bent gewetensvol’ en ‘Je hebt oog voor details’. De lastkant kan je ontdekken door een andere, tweede test te doen.

Wat mij opvalt in deze test, is dat wetenschappelijke kennis nauwelijks wordt toegepast. Elke van Hoof heeft in haar boek ‘Hoogsensitief’ en zeer wetenschappelijke kijk op hoogsensitiviteit en stelt dat met name de diepe verwerking van informatie een van de hoofdkenmerken is. Deze diepe verwerking is – net als empathie – terug te vinden in de hersenen. Wanneer ik het boek van Elke van Hoof lees, mis ik de ‘zweverige’ kant van hoogsensitiviteit waarin je bijvoorbeeld kunt aanvoelen dat de ander niet lekker in zijn vel zit of kunt aanvoelen dat er net ruzie is geweest in de ruimte waar je binnenkomt. Maar als ik Femke de Grijs haar test zie, mis ik juist weer de wetenschappelijke grondslag en lees ik eerder zoiets als ‘…gevoeligheid voor paranormale zaken zoals voor lichtwezens of entiteiten’. Twee uitersten – wetenschap versus ‘zweverig’– die er beide mogen zijn en wat mij betreft meer samen mogen komen.

De HSP-3-in-1-test van Antoine van Staveren

Ook deze test is gebaseerd op Elaine Aron, maar heeft echt zijn eigen karakter. In 32 vragen wordt in deze test duidelijk of je hoogsensitief bent of niet én als je hoogsensitief bent of je er last van hebt of juist in je kracht staat. Vandaar ook de naam ‘3-in-1-test’. Door de lange antwoordmogelijkheden is het een uitvoerige en gedetailleerde test waar je even de tijd voor mag nemen. Omdat er veel kenmerken aan bod komen die bij hoogsensitiviteit horen, krijg je een goed beeld van jouw sensitiviteit.

Een voordeel van deze test is, dat wanneer je de test hebt ingevuld en je meer leert omgaan met je sensitiviteit, je de test nog een keer kunt maken en aan het resultaat kunt zien in welke mate je vooruit bent gegaan. Een test die dus goed toe te passen is vooraf aan een coachtraject en na afloop van een coachtraject.

Wil je deze test doen? Vul hem dan hier in. Je kunt de uitslag ook meenemen naar je gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij, zodat je kunt aangeven wat jij nodig hebt en wilt leren tijdens de sessies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s