HSP Q&A: hoe kan ik geluid buiten sluiten?

20190928_141117
Lezing Klazienaveen, 28 september 2019

Afgelopen weekend heb ik voor een kleine honderd man mogen spreken over hoogsensitiviteit. Echt super leuk om dit weer te doen en zo veel mooie en ontroerende reacties te ontvangen!

Bij de vragenronde op het einde kwam de vraag hoe je geluid kunt buitensluiten wanneer het je te veel wordt. Ik vertelde over mijn noise cancelling koptelefoon en beloofde hier wat over te plaatsen op mijn social media. Alleen leek het me veel leuker om hier iets uitgebreider op in te gaan dan alleen een foto te maken van de koptelefoon die ik gebruik.

In dit blog vertel ik je dus iets over dit soort koptelefoons, maar ook over andere manieren om om te gaan met geluid.

 

Noise cancelling koptelefoons

Toen ik vorig jaar werd aangenomen bij DUO (bijklussen naast mijn praktijk) en hiervoor steeds met de trein van Emmen naar Zwolle (of verder) mocht reizen, merkte ik dat ik op de terugreis soms zo moe was dat alle geluiden heel hard binnenkwamen. De oordopjes die ik had, sloten weinig geluid buiten en dus ging ik op zoek naar een goede koptelefoon.

jbl-e65btnc-over-ear-wireless-headphones
JBL E65BTNC Wireless over-ear noise cancelling koptelefoon

Ik heb in een winkel bij een medewerker gevraagd naar de verschillen tussen de koptelefoons en omdat ik mijn mp3 speler had meegenomen kon ik ze één voor één uitproberen. En hoewel ik een lager budget in gedachten had, heb ik toch een duurdere meegenomen, omdat het verschil in geluid best groot was. De koptelefoon die ik heb sloot veel meer geluid buiten dan het goedkopere model.

Wat ik jou als tip wil meegeven is om in een winkel om advies te vragen en ze goed uit te testen. Er zijn veel verschillende typen koptelefoons (en oordopjes) van verschillende kwaliteit en prijs.

Investeren in een goede koptelefoon vind ik echt de moeite waard. Ook zonder muziek aan te zetten, sluit mijn koptelefoon veel geluid buiten. Bedenk wel dat het nooit honderd procent stil kan zijn. Zodra ik de active noise cancelling (ANC) aan zet, hoor ik mijn eigen hartslag.

 

Andere oordopjes

Sinds mijn studententijd slaap ik al met oordopjes van de drogist. De muren in studentenhuizen kunnen vrij dun zijn en iedereen komt op een ander tijdstip binnen, al dan niet nuchter. En nu ben ik ze gewoon gewend en is goed slapen voor mij zo belangrijk dat ik ze blijf gebruiken.

Soms doe ik deze oordopjes in wanneer ik moe ben (en geluid harder binnen komt) Naamloos.pngen graag naar de markt wil. Of neem ik ze mee de trein in wanneer mijn tas al aardig vol zit en ik mijn – toch wel grote – koptelefoon niet mee wil nemen. Een goede manier om geluid buiten te sluiten, al werkt mijn koptelefoon wel beter.

Tip: stop deze oordopjes alvast in je tas. Zodra je onverwacht overprikkeld raakt en geluid hard bij je binnenkomt, kan je je oordoppen pakken en je afsluiten.

 

Richt je aandacht 

Wanneer ik naar Amsterdam reis voor werk of zoals in het begin van dit jaar voor een opleiding, was ik na een dag wel gaar en mijn batterijtjes wel op. Op zo’n moment vind ik het lastiger om te gaan met alle prikkels. Op zulke dagen zorg ik ervoor dat ik een leuke, ontspannen film heb gedownload zodat ik deze op de terugweg op mijn telefoon kan zien. Meestal is dit in mijn geval een romantische komedie die ik al tig keer heb gezien. En door hierop gefocust te zijn, sluit ik automatisch de prikkels van buiten af. Door mijn koptelefoon heb ik geen last meer van de geluiden van en in de trein en door niet contact te maken met andere reizigers of alles wat er te zien valt, komen deze prikkels minder binnen. En de film is voor mij geen extra hoeveelheid prikkels. Omdat ik ze al vaker heb gezien, is het aantal nieuwe prikkels een stuk minder. Zo’n film is voor mij ontspannend en leid mooi af van de reis en alle prikkels die hierbij komen kijken.

smartphone-1283012_960_720

Op deze manier je aandacht richten kan ook goed werken op een druk kantoor. Zodra je je focus volledig bij je werk houdt, komen andere prikkels minder makkelijk binnen. Hiervoor heb je wel oefening en doorzettingsvermogen nodig, maar het kan je helpen om met volle aandacht bij één soort prikkel – je werk of iets anders – te zijn.

 

Acceptatie maakt alles lichter

Een tijdje geleden had de luchtmacht twee weken lang achter elkaar oefeningen boven Emmen en andere delen van het land. Ik vond dit echt een heel naar geluid en het kwam ook vaak op momenten dat ik aan het werk wilde gaan. De hele dag met een koptelefoon rondlopen vind ik niet fijn dus kies ik ervoor die niet te doen. Maar hoe ga je dan om met deze geluiden?

Op zo’n moment kan je ervoor kiezen je er ontzettend druk over te maken. Waarom storen zij mij juist nu ik lekker aan het werk wil gaan? Een vraag en gedachte die je niet gaan helpen om lekker te gaan werken. Je zet jezelf weg in een slachtofferrol. Maar wanneer je je afvraag of je iets aan de situatie kunt doen en het antwoord hierop ‘nee’ is, is er één ding dat je kunt doen om alles lichter te maken. Acceptatie.

woman-1245817_960_720

Wanneer je een situatie niet in de hand hebt, kan je je hiertegen verzetten en hierdoor energie verliezen en spanning ervaren. Wanneer je kiest voor accepteren dat er niets aan te doen is, scheelt dit energieverlies en kan je juist beter nadenken over oplossingen of de dingen gaan doen die nog wel lukken om te ondernemen.

Accepteer, laat los en ga verder. Daarmee wordt alles een stuk lichter en makkelijker.

 

Vind de stilte in jezelf 

Overal waar je bent, hoe veel geluid je ook hoort, wanneer je de stilte in jezelf kunt vinden en vasthouden is het makkelijker om te gaan met geluiden van buiten. Die stilte is er altijd.

Er zijn verschillende manieren om deze stilte te vinden. Meditatie kan je hierbij helpen. Ook is de binnenwereld-buitenwereld methode die ik in de coachpraktijk gebruik hier heel geschikt voor. Wil je meer te weten komen over binnenwereld-buitenwereld methode? Kijk dan op de agenda of neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

meditatie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s