Hoe leg je uit wat hoogsensitiviteit is? Gebruik de zeilbootmetafoor!

Vaak wordt hoogsensitiviteit uitgelegd als een grotere gevoeligheid voor prikkels, het ongefilterd binnenkomen van prikkels, prikkels intens beleven en diepe verwerking hiervan. Maar wat betekend dat voor een hoogsensitief persoon? Het blijft gemakkelijk bij een definitie en een rijtje kenmerken benoemen. Wat hoogsensitiviteit in de praktijk betekend is dan alsnog moeilijk helder te krijgen.

Een metafoor kan dan helpen. Door het beeld dat je gebruikt kan het voor jou en voor de ander een stuk duidelijker worden wat hoogsensitiviteit betekend. Daarom bespreek ik in dit blog wat hoogsensitiviteit is aan de hand van de zeilbootmetafoor.

Stel je voor dat er een zeilboot is die op het water drijft. Ernaast ligt een grote zwaardere boot. En bij iedere golf die voorbij komt, beweegt de zeilboot gemakkelijk mee. Iedere kleine golf en beweging in het water merkt hij op. De grote zwaardere boot komt door zijn gewicht minder snel in beweging en zal niet iedere golf opmerken of hierop meedeinen.

Stel je nu voor dat elke golf als een prikkel is. Bij een prikkel kan je denken aan een (hard) geluid, plotseling fel licht, een collega die kortaf reageert etc. Een hoogsensitief persoon is als een zeilboot en iedereen die niet hoogsensitief is, is als een grote zwaardere boot.

Dit metafoor laat dan zien dat een hoogsensitief persoon als zeilboot sneller golven (prikkels) opmerkt en nog lang in beweging blijft nadat een golf voorbij is. Hij deint nog na van iedere beweging, iedere prikkel. Dit nadeinen kan je vergelijken met het verwerken van de prikkel. Je hele zeilboot/systeem is nog in beweging en analyseert, voelt en verwerkt de prikkel (hoe hoog wat hij, wat betekend deze golf, hoe waren eerdere golven, hoe staat dit in verhouding met het weer etc.). 

Een persoon die niet hoogsensitief is, is als een grote zwaardere boot en zal deze golven (prikkels) misschien niet eens opmerken. De persoon blijft ongeroerd en onbewust van de golf stil liggen. In alle rust blijft hij drijven. Door dit metafoor is het misschien ook gemakkelijker voor te stellen dat een hoogsensitief persoon zich vaak onbegrepen voelt en het gevoel krijgt dat hij zich aanstelt. Terwijl de grote zware boot de golfbewegingen niet eens merkt, slaat de zeilboot misschien al bijna om van alle beweging.

Hoogsensitieve mensen zijn dus gevoeliger voor prikkels (geluiden, emoties van anderen, geur e.d.) en prikkels worden intens beleefd en dieper verwerkt. Elke prikkel zet de hoogsensitieve persoon meer in beweging. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s