Lessen uit ‘Eten, bidden, beminnen’ van Elizabeth Gilbert, deel I

Mijn exemplaar van het boek ‘Eten, bidden, beminnen’ van Elizabeth Gilbert is inmiddels flink verkleurd, de kaft laat langzaam los en er zijn vele hoekjes van pagina’s omgevouwen om zo voor mezelf een herinnering te hebben dat op deze pagina iets inspirerends, moois of leerzaams staat. In dit eerste deel van een reeks van drie blogs (voor elk boekdeel een blog), neem ik je mee in de lessen die ik uit dit boek haal en met jou wil delen.

Ken je het boek niet? Klik dan hier voor meer info over het verhaal.

 

Waar heb jij zin in?

Eat-Pray-Love-01-minNa een moeilijke tijd krijgt Elizabeth weer de ruimte en tijd om zich af te vragen waar ze nou eigenlijk zelf zin in heeft. Ze kiest ervoor om een paar maand naar Italië te gaan om te genieten van pizza en gelato en om de prachtige Italiaanse taal te leren. Maar waarom eigenlijk?

Het zou praktischer zijn om Spaans te leren, aangezien er in Amerika veel meer mensen Spaans spreken, dan Italiaans. Maar waarom moet alles altijd een praktisch nut hebben? Elizabeth komt tot de conclusie dat het ook oké is om soms gewoon iets te doen omdat je dat leuk vindt. Niet omdat je er een betere werknemer, partner, mens of wat dan ook van kunt worden. Doe iets, gewoon omdat je daar zin in hebt en het je plezier schenkt.

Gun jezelf die vrijheid. En bedenk je dan eens – zonder het te verantwoorden en zonder dat het nuttig is – waar jij op dit moment zin in hebt.

En als dat antwoord is dat je zin hebt om helemaal niets te doen, is dat ook oké. Dolce far niente, oftewel het zalige niets doen. Op de bank zitten met een lekker kopje thee en naar buiten kijken kan soms precies dat zijn waar je zin in hebt.

En komt dan de vraag in je op of je dit plezier wel verdiend hebt? Vraag jezelf dan eens af of je dit je vader of moeder, broer of zus, vriend of vriendin zou gunnen. Vaak is het antwoord op deze vraag ‘ja’. Wees dan ook mild naar jezelf en gun het jezelf om grenzeloos te genieten.

 

Vier benen op de grond

maxresdefaultWanneer Elizabeth op Bali is (voordat zij een jaar op reis is), krijgt ze een tekening met daarop een figuur met vier benen en een lachend gezichtje voor het hart.

‘Om balans te vinden die je zoekt moet je zo iemand worden. Je moet zo stevig in de aarde geworteld zijn dat het lijkt alsof je vier benen hebt, in plaats van twee. Op die manier kun je in de wereld blijven. Maar je moet ophouden de wereld door je hoofd te bezien. In plaats daarvan moet je met je hart kijken.’

Ik vind dit een mooi beeld. Goed gegrond zijn, uit je hoofd komen en vanuit je hart de wereld zien. Vaak zitten we in ons hoofd, dat druk is met gedachten, zorgen en twijfel. ‘De enige plaats waar het verstand ooit vrede zal vinden is binnen in de stilte van het hart.’

Wat betekend het leven vanuit je hart voor jou en wat maakt dat jij stevig staat en geworteld bent (of wordt)?

 

Word je eigen beste vriendin

schrijvenMaar hoewel Elizabeth op reis is, komen ‘Depressie’ en ‘Eenzaamheid’ op bezoek. Op een gegeven moment pakt ze een schrift en schrijft daarin ‘Ik heb uw hulp nodig’.

Daarop volgt een antwoord in haar eigen handschrift: Hier ben ik. Wat kan ik voor je doen?

En met een ‘kalme, meelevende, liefdevolle en verschrikkelijke wijze stem’ staat er altijd een antwoord voor haar klaar. Dag en nacht. Elizabeth laat zien dat er altijd een antwoord in jezelf zit. Alsof je wijze raad van een goede vriendin krijgt.

En wanneer ‘Eenzaamheid’ toch weer om de hoek komt zetten, denkt Elizabeth op een gegeven moment het volgende:

‘Wéés dan maar gewoon eenzaam, Liz. Leer de weg kennen in het alleen-zijn. Maak er een plattegrond van. Ga er voor één keer helemaal in op. Welkom in het leven van de mens.’

Soms is het nodig een bepaald gevoel helemaal te omarmen en te doorvoelen. Eromheen blijven lopen kan je duizelig maken en vermoeid. Stop met lopen en kijk ernaar. Doorvoel het. Het laat je vanzelf weer los als het daar klaar voor is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s