Over

.

Hoogsensitiviteit ontdekken

In de tijd van een burn-out ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben. Er gebeurde veel in die periode en ik had niet de tijd genomen om alles diep te verwerken. Dit was ik niet gewend, ik wist niet dat ik dat nodig had en het kwam simpelweg niet in me op om rust te nemen. Ik had nog niet geleerd hoe mijn sensitieve systeem werkte en bleef steeds tegen dezelfde muur van vermoeidheid oplopen.

Ik ben toen gaan lezen over hoogsensitiviteit, maar merkte veel weerstand. Ik had geen zin om anders te zijn en had het idee dat ik niet mee kon doen op het tempo van de buitenwereld. Dus nadat ik een beetje was bijgekomen, ging ik gewoon weer vol gas er tegenaan.

Maar ik wist na lang worstelen dat dit niet ging werken en ben me gaan verdiepen in (mijn) hoogsensitiviteit. Na een tijd van negeren en ontkennen, wist ik dat ik hier meer over moest gaan ontdekken, omdat ik anders steeds tegen dezelfde dingen aan zou blijven lopen en hetzelfde loodzware en vermoeide gevoel zou houden.

.

Hoogsensitiviteit als gereedschapskist

Hoe ik nu tegen hoogsensitiviteit aankijk, is als een gereedschapskist waar ander gereedschap in zit dan bij de meeste mensen. Gereedschap dat je helpt om meer op te merken, meer aan te voelen en anders naar de wereld te kijken.

Wanneer je deze gereedschapskist niet opent en onderzoekt, sleep je deze kist als een zware last achter je aan. Pak je de kist uit om te ontdekken wat er in zit en hoe alles werkt, dan wordt die kist vanzelf lichter en kan je hem zó onder je arm mee de buitenwereld in nemen.  

Mijn advies aan jou is dan ook: open die kist, ontdek en leer er mee werken.

.

Waar ik energie van krijg

Wanneer je jouw gereedschapskist hebt ontdekt en ook weet wat jouw andere kwaliteiten zijn (je bent meer dan alleen hoogsensitief), kan je hiermee aan de slag.

Zo zet ik mijn leergierigheid en passie voor het overdragen van kennis in bij het geven van lezingen over hoogsensitiviteit. Wanneer ik een lezing geef en mensen zie knikken en lachen van herkenning, voel ik me heel dankbaar. Mensen komen bij zichzelf thuis en een deel van wie ze zijn komt in het licht te staan. Er vallen heel veel kwartjes en dat vind ik ontzettend leuk om te zien. Ook de vragen achteraf en bedankjes van bezoekers geven mij een heel fijn gevoel van betekenis te kunnen zijn en het geeft mij veel energie.

.

En wanneer ik mensen leer omgaan met hun sensitiviteit, vind ik het fantastisch als ik ze elke sessie terug zie komen met nieuwe inzichten en ervaringen waardoor zij steeds sterker in hun schoenen komen te staan. Als ik zie hoe mensen bij het kennismakingsgesprek binnenkomen en hoe we na verloop van tijd weer afscheid nemen, zie ik een groot verschil en is er veel gebeurd. Prachtig om te zien!

Ook vind ik het heel bijzonder om te zien wat reiki met mensen kan doen. Het zet echt de dingen weer in beweging. Zonder woorden, maar met mijn handen draag ik energie over die de mensen nodig hebben en dat is een wonder waar ik met mijn hoofd niet bij kan, maar met heel mijn zijn van geniet.

.

Mijn opleidingen en cursussen

 • Hoogsensitiviteit 2. Bevindingen uit de wetenschap, richtlijnen voor de praktijk. Online congres. Sympopna, 2020.
 • Reiki 1, ZoMa Opleidingen, 2020
 • HSP-day 2019 van hoogsensitief.nl
 • Leergang HSP-begeleider, Instituut EszenzZ, 2019
 • Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid, Hooggevoelig Heel Gewoon, 2019
 • Lifecoach, Civas, 2016 – 2018
 • Cursus inspiratiecoach, Bureau Cato, 2015

Zie Linkedin voor meer info.

.

Mijn praktijk staat voor

 • Bewustzijn en inzicht vergroten
 • In verbinding staan met jouw eigen zielskracht
 • Regie nemen over jouw leven
 • Stevig geworteld zijn en tot bloei komen (levensboom)
 • Energie weer laten stromen
 • Hoofd en hart in balans
 • Thuiskomen bij jezelf

.

..

Lid van het netwerk ‘HSP begeleiding Nederland’.

Klik hier voor meer informatie.

.